We Will Remember Them

Annabel Verbeke

Info

een film van Annabel Verbeke, in coproductie met VRT-Canvas, met steun van het Vlaams Audiovisueel Fonds, en de Tax Shelter van de Belgische Federale Overheid

Na de Eerste Wereldoorlog stond er amper nog een huis recht in de Westhoek.  Ieper en omstreken waren volledig van de kaart geveegd.
Er gingen stemmen op om Ieper niet herop te bouwen, en onaangeroerd te laten, als triest relikwie van een gruwelijke oorlog. Toch mocht Ieper op kosten van de verliezers uit haar as herrijzen, als symbool van wederopstanding te midden van een kerkhof van gevallen soldaten en achtergelaten munitie. De Westhoek is een grote bezinningsplek: hoevelen hun leven voor het vaderland gelaten hebben, hoe gruwelijk het allemaal geweest is, hoe waardevol en kostbaar vrede wel niet is.
Sinds 1928 wordt elke avond de Last Post geblazen. De eerste jaren tussen het puin, vandaag omringd door een aantrekkelijke toeristisch centrum met alle mogelijke faciliteiten van dien: souvenirwinkeltjes, hotels, terrasjes,… De ruimere omgeving kan dan weer verkend worden per georganiseerde busreis, fietstocht of voor hen die het wat exclusiever wensen, per helikopter. Alle oud-strijders zijn overleden en het enige wat ons vandaag rechtstreeks met de oorlog confronteert, zijn de enorme begraafplaatsen waarmee het landschap is bezaaid. Littekens die de oorlog in het landschap achterliet, maar keurig onderhouden worden.
Heeft Ieper vandaag de status van onvolprezen bewaarder van de vrede in het Westen of spelen andere motieven een rol?
We Will Remember Them werpt een geheel andere blik op het concept van herdenken. Annabel Verbeke groeide op in Ieper en was elke dag opnieuw getuige van de diversiteit en intensiteit van herdenken. De aantallen bezoekers en toeristen blijven jaar na jaar stijgen met als onomstotelijk summum de periode 2014-2018.
In 2017 verwelkomde de Westhoek bijna 515.000 herdenkingstoeristen, zoals de bezoekers bij kenniscentrum Westtoer worden genoemd. Ondertussen wordt er ook volop ingezet op de periode na 2018 want ook dan wil de Westhoek toeristen in grote getalen blijven ontvangen. En net dat inspireert haar kritische blik: hoezeer vrede immer gekoesterd moet worden, hoe zinvol stilstaan is bij hen die voor onze vrijheid hun leven gelaten hebben, waar stopt het serene herdenken en begint commerce? Is De Westhoek Disneyland van het herdenken geworden, dagdagelijks bewandeld en verkend door duizenden herdenkingstoeristen? Is het hele herdenkingslandschap een groot platgetreden pad geworden?
Het spreekt voor zich dat het herdenken van de Eerste Wereldoorlog een flinke duit inbrengt in de lokale economie. Of anders gezegd, herdenken is een niet te onderschatten economische activiteit geworden. Niemand in en rond Ieper komt onder het herdenken heen. Toeristen worden in schoonheid ontvangen, kerkhoven perfect onderhouden, de Last Post elke avond met astronomische precisie geblazen, en tussen dat alles heen maken vele vrijwilligers, amateurs en liefhebbers het herdenken tot wat het vandaag is: soms oogverblindend, soms onomwonden, maar vooral gelaagd en divers.

We Will Remember Them is een poëtische interpretatie van dagdagelijkse dynamiek die het herdenken van de Grote Oorlog in en rond Ieper genereert.

Credits

WRITTEN & DIRECTED BY ANNABEL VERBEKE
DIRECTOR OF PHOTOGRPAHY THOMAS SZACKA-MARIER, TIELE MULIER, LIEVEN DECAMPMAKER, ANNABEL VERBEKE, TEUN BROCK
SOUND RECORDING BRAM DERYCKERE, MEHDI CHARNI, KOEN DE LEEUW, THOMAS DOCKX, RUBEN PAUWELS, LUCAS COLLE
EDITED BY ANNA SAVCHENKO
ASSISTANT-DIRECTOR 
PIEN VAN GRINSVEN
PRODUCTION-ASSISTANT ELIEN THEUWISSEN
SOUND EDIT PIETER DEWEIRDT
SOUND MIX GEDEON DERYCKERE
ONLINE EDIT TARSILA NAKAMURA
COLOR GRADING 
MAXIM VAN DE SOMPELE

DELEGATE PRODUCERS ERIC GOOSSENS & FREDERIK NICOLAI
IN CO-PRODUCTION WITH VRT-CANVAS
WITH THE SUPPORT FROM FLANDERS AUDIOVISUAL FUND, CASA KAFKA PICTURES MOVIE TAX SHELTER, THE BELGIAN FEDERAL GOVERNMENT TAX SHELTER

Press

Preview We will remember them in Trouw (11th November 2018)

 

100 jaar na de Eerste Wereldoorlog: ‘Het landschap is de laatste getuige’

Piet Chielens wijst op het spoor van een tractor in het veld voor hem. “Zie je die duiker daarachter? Die betonnen buis die daar onder de doorgaande weg verdwijnt?” In de gouden najaarsgloed die de zon over het veld bij het Begijnenbos (‘Railway Wood’) werpt, lijkt het alsof de directeur van het In Flanders Fields Museum in een romantisch herfstdecor staat. Maar Chielens ziet iets anders. Hij weet dat er zich onder zijn voeten een onzichtbare dodenakker uitstrekt.

“Waar de weg nu loopt, liep destijds een spoorlijn. Die markeerde de voorpost van de Britse loopgraaf. Op een dag in januari 1917 zakte een aantal Duitse soldaten ongemerkt af langs de andere kant van de spoorwegberm en verschool zich in die duiker.” De Duitsers voeren een verrassingsaanval uit, waarbij minstens zes Britten omkomen.

Chielens haalt een kleine Penguin-uitgave uit zijn rugzak, waarvan de linnen kaft is verkleurd en de rug rafelt. De Britse inlichtingenofficier (en latere dichter/schrijver) Edmund Blunden beschreef de loopgravenstrijd bij Railway Wood, een paar kilometer ten oosten van Ieper. “Blunden had die dag het niemandsland tussen de twee linies doorzocht. Als hij ’s nachts een beschieting hoort, denkt hij dat er iets loos is bij de buren, maar het is zijn eigen bataljon dat wordt aangevallen.”

Onveranderd plekje
Hij slaat het boekje open en draagt voor: ‘That culvert, hitherto unnoticed, although only twenty yards ahead of our trench, now appeared painfully prominent.’ (‘Die duiker, tot nu toe onopgemerkt, hoewel slechts twintig meter voor onze loopgraaf, leek nu pijnlijk prominent.’) Het klopt precies, wijst Chielens. “Twenty yards, een kleine twintig meter. Je kunt die literatuur terugvoeren op dat kleine plekje in het landschap dat onveranderd bleef.”


Tijdens de Eerste Wereldoorlog sneuvelden meer dan een half miljoen militairen in de West-Vlaamse loopgraven, die van kustplaats Nieuwpoort via Diksmuide en Ieper naar Noord-Frankrijk liepen. Volgens Chielens is dat landschap van de Westhoek – de streek rond Ieper, Poperinge en Diksmuide in het uiterste westen van België – van grote waarde. “Je ziet hier hoe het landschap nog vastzit aan de oorlog en daar kun je verhalen aan haken. Die kleine individuele verhalen van hoe er van bovenaf werd ingegrepen in de levens van mensen, dat is ook het grote verhaal van de oorlog. Het landschap maakt dat tastbaar.”

Na de oorlog werden de loopgraven op veel plaatsen snel dichtgegooid en de oude percelen opnieuw bebouwd. Maar wie weet waar hij naar moet kijken, ziet overal in het landschap de voetafdruk die de Grote Oorlog in de Westhoek naliet. Lopend langs de ‘Ieperboog’, het voormalige strijdgebied dat een paar kilometer naar het oosten als een halve cirkel om Ieper heen ligt, wijst Chielens op schijnbare betekenisloze details.

“West-Vlaamse boeren zijn zuinige mensen. Zij hergebruikten het materiaal dat ze vonden. Toen ik een klein jongetje was, kon je het verschil nog zien tussen Brits en Duits prikkeldraad waarmee boeren hun weides hadden afgespannen.” Het prikkeldraad is intussen vervangen, maar Chielens wijst op een paaltje waaraan de omheining vastzit: “Een oude biels van de voormalige spoorlijn. Die bruine ring is de hals van een rumkruik. In elk privémuseumpje over de oorlog zie je van die kruiken. De boeren gebruiken ze nog altijd om stukken prikkeldraad te verbinden.”

Chielens wijst hoe de loopgraven hier destijds liepen. Op sommige plekken lagen de strijdende partijen amper dertig meter van elkaar. Wat op luchtfoto’s een grillig patroon lijkt, wordt op de grond een vanzelfsprekendheid: hoogteverschillen, een bosje of een spoorlijn bepaalden de loop van het front.

Omdat niet iedere bezoeker de frontlijn zal herkennen, werden op initiatief van het In Flanders Fields Museum en de stad Ieper 138 olmen geplant langs het front, zoals dat tussen 1915 en 1917 langs Ieper liep. De bomen met een blauw lint staan op de geallieerde loopgraaf, die met een rood lint markeren de Duitse linie (zie kader).

Mijnkraters
Chielens loopt door het veld en wijst op een aantal drooggevallen vijvers in een klein bos op de Bellewaerdeheuvel: “Mijnkraters. Men groef een tunnel vanuit de eigen eerste linie naar de lijn van de tegenstander, bracht een springlading aan en liet de zaak ontploffen. Dat gebeurde hier meer dan dertig keer tussen september 1915 en juli 1917.” Hij houdt halt bij een monument naast het bosje, ter nagedachtenis aan twaalf Britse ondertunnelaars van het regiment van tweede luitenant C.G. Boothby. Aan het hek rond het witte kruis, meer dan manshoog, zijn gehaakte klaproosjes gebonden. “Deze mensen zijn nooit teruggevonden, eigenlijk staan we op hun graf.”

Dat geldt niet alleen voor deze plek. In de hele Westhoek liggen krap zestig centimeter onder het aardoppervlak nog restanten van de oorlog. “Dovo, de ontmijningsdienst van het Belgische leger, maakt hier nog iedere week een rondje langs boeren die munitie hebben gevonden op hun akkers. Dat is ongeveer 150 ton per jaar.”


Waarom het behoud van dat landschap zo belangrijk is? “Het landschap is de laatste getuige van de oorlog”, zegt Chielens (62). “Mijn generatie is de laatste die nog rechtstreeks emotioneel is verankerd in het verhaal van de twee wereldoorlogen, door al die mensen die wij nog hebben gekend die de oorlogen hadden meegemaakt, die ons hebben gevormd.”

Zelf groeide Chielens op in Reningelst, tien kilometer ten zuidwesten van Ieper. Als dokterszoon hoorde hij de verhalen van patiënten die niet ongeschonden uit de oorlog waren gekomen. “Als kind telde ik de graven op de drie begraafplaatsen in ons dorp en ik ontdekte dat er in die vier oorlogsjaren meer mensen waren begraven, dan er in het dorp woonden.”

Voor jongere generaties is de oorlog veel verder weg, zegt filmmaakster Annabel Verbeke (31), die opgroeide in Ieper. Voor haar generatie was de Eerste Wereldoorlog eerder verplichte kost. “Als tiener kwamen de oorlog en vredesprojecten me op school de oren uit, moesten we wéér namen zoeken op een militaire begraafplaats.”

Verbeke maakte een film over de herdenking van de Eerste Wereldoorlog. Toen ze na de filmacademie in Brussel terugkeerde naar haar geboortestreek, begon de herinnering aan de oorlog haar zowel te fascineren als te bevreemden. De toeristenwinkels vol plastic klaproosjuwelen en magneten van de Menenpoort in Ieper, het monument met de namen van vermiste Britten. Cafés die adverteerden met full English breakfast, de supermarkt die zijn waar aanprees op affiches met klaprozen.


Ceremonieel
Haar film heet ‘We Will Remember Them’, naar de platgetreden spreuk die overal in de Westhoek op plastic kransen bij begraafplaatsen en herdenkingsmonumenten terugkomt. Verbeke ontdekte en filmde eindeloos veel activiteiten rond de oorlog. Ze verwonderde zich over het nog altijd grote aantal herbegravingen. “Dat gebeurt met ontzettend veel ceremonieel. Kosten noch moeite worden gespaard: het gras wordt gemaaid, de stenen ­gepoetst, de plechtigheid geoefend.”

Mooi en bijzonder, vond Verbeke. Maar tegelijk ook vervreemdend. “Er is een gekke ­discrepantie tussen de schoonheid en het eerbetoon op die piekfijne begraafplaatsen en de gruwel van de oorlog. Het verleden wordt op die manier ook gesacraliseerd, bijna verheerlijkt. De doden hebben er niks meer aan en de boodschap van nooit meer oorlog voelt wrang in een tijd waarin er nog zoveel oorlogen worden uitgevochten.”

Sommige scènes in haar film zijn ronduit bevreemdend. Zoals de inleefexcursie voor Britse scholieren, die met gasmaskers op dekking moeten zoeken voor een fictieve gifgasaanval. “Ik kan niet ademen met dit ding, ik stik”, giechelen de tienermeisjes tegen elkaar; de dubbele laag van hun eigen uitspraken lijkt langs hen heen te gaan.

Die afstand tussen de geschiedenis en het heden, de werkelijkheid en de herinnering, is ook moeilijk te overbruggen, meent Verbeke. “Het is moeilijk om die oorlog echt te herinneren. Het is ongelooflijk dat in mijn streek meer dan een half miljoen doden zijn gevallen. Maar het is zo lang geleden, de hedendaagse context is zo anders. Het herdenken is vaak niet het herinneren van de geschiedenis, het gaat vooral over degenen die herdenken.” Ze vraagt zich af of de ‘disneyficatie’ niet is doorgeslagen. “De gedachte om mensen te sensibiliseren en de boodschap ‘nooit meer oorlog’ is deels oprecht, maar de eerste industriële oorlog heeft ook een toeristenindustrie gecreëerd.”

Massatoerisme
De afgelopen vier jaar trok de Westhoek drie miljoen toeristen. “Dat is inderdaad massatoerisme en ja, daar zitten uitwassen bij”, zegt Chielens aan de rand van de Bellewaerdeheuvel. “Heel dat efemere poppy-gedoe is ook niet aan mij besteed. Vaak is het des mensen: niet altijd getuigend van evenveel smaak, maar onschadelijk.”

De initiatieven van het In Flanders Fields Museum bieden een serieuze omgang met de herinnering aan de oorlog, benadrukt hij. “Wij zijn het geheugen van een samenleving die zo snel vergeet waar het heden uit is voortgekomen, en hoe de naoorlogse generatie vorm heeft gegeven aan een verenigd Europa.”

Daarbij heeft het toerisme van de afgelopen decennia de streek er economisch bovenop geholpen, relativeert hij. “Als je het recreatieve kunt koppelen aan dat oorlogsverleden is dat een zinvolle oefening, volgens mij. Die oorlog heeft de blik van deze samenleving bepaald. Sommigen zeggen: het gaat altijd weer over de oorlog. Nee, die oorlog hoort erbij, die heeft ons en het landschap gevormd. Daarin wortelt het fundamentele wantrouwen van de mensen hier in de hogere overheden, die over hun hoofden beslissingen namen. Die oorlog doet ons beseffen waar we vandaan ­komen en vormt een waarschuwing dat we niet weer zulke verschrikkingen laten plaatsvinden. ”

Op het veld passeert Chielens een groep scholieren. “Als er in die klas maar drie leerlingen zijn die vatten dat deze oorlog ging over ­leven en dood van mensen die werden ingezet voor zaken waarvoor ze niet moeten worden ingezet, dan heeft het betekenis. Ik ben er wel optimistisch over dat we die verhalen kunnen doorgeven. Uiteindelijk is de vraag: hoe zorgen we ervoor dat deze doden, dat die zes mannen van Edmund Blunden, niet voor niks de dood in zijn gejaagd.”

 

 

Director

Annabel Verbeke (Ieper, 1987) maakt documentaires. Onderwerpen die onderbelicht worden, haalt ze uit hun schaduw. In woord en beeld rijmt ze authenticiteit met absurditeit. Het alledaagse wordt poëzie en dat is ook hoe ze in het leven staat. Schoonheid zoekt en vindt ze in de kleinste dingen om haar heen. We zijn vaak vervreemd van datgene dat we zo goed kennen en net dat diepmenselijke is wat Annabel met haar zeer eigen en serene filmstijl vertelt.
In 2010 studeerde ze af aan het Rits met grote onderscheiding. Haar eindwerk, de documentaire ‘Les enfants de la mer/mère’, werd door meer dan 20 festivals geselecteerd (waaronder IDFA 2010) en behaalde 8 internationale prijzen. Met deze film won Annabel ook een VAF-wildcard, die haar steun verleende om een nieuwe documentaire naar vrije keuze te realiseren. Voor die Wildcard keerde Annabel terug naar de Westhoek waar ze als kind opgroeide. Onder de titel ‘We will remember them’ verfilmde ze haar facinatie voor het herdenken van de Eerste Wereldoorlog. In november 2018 werd We will remember them voor het eerst aan het publiek vertoont en uitgezonden op Canvas en kon daarbij op hoge kijk -en waarderingscijfers rekenen. Internationaal begint e film haar carrière als slotfilm van het prestigieuze documentairefilmfestival Visions Du Réel in Nyon.
Daarnaast werkte Annabel als regisseur voor verschillende organisaties en tv-zenders. Ze regisseerde onder andere voor topdokters (Vier), Pop-o-rama (Canvas), schreef en regisseerde de aflevering Gilbert uit de documentairereeks 1 op 10 (één) en de korte film Terminus (4x7, Canvas) . Momenteel werkt Annabel met de steun van Canvas, RTBF en VAF | MEDIA aan de nieuwe documentairereeks T(w)o Work, waarvoor ze voor ESODOC is geselecteerd, en regisseert ze een aflevering uit de auteursdocumentairereeks Borderline, een co-productie tussen België, Zweden, Litouwen en Kroatië)
Meer over Annabel op www.annabelverbeke.com

Trailer

Awards / Festivals

Closing film Visions Du Réel, Nyon, Switzerland