REINHOUD, mijn beeldhouwer

Blaise D'Haese

Info

een film van Blaise D'Haese

In REINHOUD, mijn vader beeldhouwer, reveleert Blaise D’Haese, zoon van Reinhoud D’Haese (Geraardsbergen, 1928 - Parijs, 1 juli 2007), het leven van deze bijzonder kunstenaar uit de tweede helft van de 20ste eeuw.
Hij maakte deel uit van de Cobra-beweging die in de jaren veertig in Parijs ontstond en hem de beginselen van vrije spontaniteit en experiment boden. Vanuit Cobra en zijn fascinatie voor Jeroen Bosch en Brueghel ontwikkelde hij zijn eigen artistieke richting.
Over meer dan 50 jaar carrière realiseerde hij een indrukwekkend oeuvre dat sterk gekenmerkt wordt door zijn weigerachtigheid ten aanzien van dogmatisme, zijn breuk met het academisme en zijn focus op de Primitieve kunst.  Hij werkte vanuit een ‘art brut’ idee, waardoor hij samen met de schilder Pierre Alechinsky de typisch Vlaamse en Waalse gelaagde beeldvorming heruitvond.
Hij ontwikkelde een antropologisch en zoologisch dierenuniversum, creaturen met plantaardige en menselijke allures, die later evolueren naar vaak groteske hybridische wizens die mens en maatschappij kritisch in de ogen kijken, waardoor zijn werken een steeds een getuige van hun tijd zijn.
In de film benaderen we de geen de  zowel leven als werk van de kunstenaar vanuit getuigenissen van kunstenaars, zijn naasten, specialisten,… en brengen we beelden van Reinhoud zelf uit privé-archieven, interviews en filmopnames die plaats vonden tijdens zijn leven.
De film wordt gedragen door het verband tussen het wezen van de kunstenaar en zijn leven, tussen zijn oeuvre en wat het ons doet ontdekken, tussen zijn plaats in de kunstgeschiedenis en wereldlijke erkenning.

Credits

SCENARIO & REGIE BLAISE D'HAESE

MET REINHOUD, PIERRE ALESHINSKY, CORNEILLE, E.A
MONTAGE ANAIS ENSCHAIAN

MUZIEK LAURENT SAIET

Awards / Festivals

Awards
Prix découverte Scam (Iselp)
Prix Contemporain Festival International Du Film Métiers D’Art
Prix du Publique Festival International Du Film Métiers D’Art

Festivals Reinhoud


Official selection Journées Internationals du Film sur l’Art (Louvre, Paris, France)
Official selection Festival International Du Film Métiers D’Art (Montpellier, France)
Official selection festival du film sur l'art Iselp (Bruxelles, Belgium)
Official selection Festival du film sur l'art - ARTFIFA (Montréal, Canada)