Leaving Mandela Park

Saskia Vredeveld

Info

Een film van Saskia Vredeveld, met steun van het VAF, CoBo-fonds, Nederlands Fonds voor de Film, Thuiskopiefonds in coproductie met IKON, Lichtpunt, Zeppers Film & TV

LEAVING MANDELA PARK is een documentaire over kinderen in de townships van Zuid-Afrika met een bijzondere drive om te ontsnappen uit hun grauwe werkelijkheid. De kinderdromen staan niet op zichzelf; ze vormen een metafoor voor de hoopvolle toekomst van een generatie die zichzelf uit een moeras van armoede en geweld probeert te trekken.

Leaving Mandela Park is een caleidoscopische documentaire over kinderdromen in de townships van Kaapstad, Zuid-Afrika. Het vertelt het verhaal van vijf kinderen met een bijzondere drive om te ontsnappen uit hun grauwe werkelijkheid.

Guava is acht jaar als hij zijn ouderlijk huis verlaat omdat hij in zijn dorp geen toekomst ziet. Iemand ontdekt zijn zangtalent en nu treedt hij op en verkoopt zijn CD’s op straat aan het publiek.
Cynthia woont in een buurt waar gangs elkaar beschieten. Zij speelt saxofoon en zo probeert ze zich af te sluiten van de verleidingen van de straat.
Pinky studeert hard om haar droom -een huis van steen- te verwezenlijken en zij danst klassiek ballet om het leven lichter te maken. Muziek en dans blijken voor deze kinderen het middel om te overleven.

Hun dromen staan niet op zichzelf. Ze vormen een metafoor voor de hoopvolle toekomst van een generatie die zichzelf uit een moeras van armoede en geweld probeert te trekken. Leaving Mandela Park laat de wonderbaarlijke veerkracht en levenslust zien van deze kinderen.

Credits

MET SIBUSISO 'PINKY' SIBINDI, 'GUAVA' ASAVELA MDLUNGU, SISEKO GQALAQHA, CYNTHIA DAMON, SIZWE MRABALALA

SCENARIO & REGIE SASKIA VREDEVELD

CAMERA & LICHT MELLE VAN ESSEN
GELUID FRENK VAN DER STERRE
ORIGINELE MUZIEK  HANS HELEWAUT
SOUND MIX YVES DEMEY
COMMISSIONING EDITORS MARGJE DE KONING, WIM VAN ROMPAEY
PRODUCENT ZEPPERS FILM FRANK VAN DEN ENGEL

Press

RECENSIE PAROOL

Er komt zo veel slecht nieuws uit Zuid-Afrika - gastheer van het WK Voetbal 2010 - dat de in dat land opgegroeide documentairemaker Saskia Vredeveld een ander perspectief wilde bieden.

In Leaving Mandela Park volgt ze (zwarte) kinderen die via kunst aan het leven in de townships willen ontsnappen. We zien een piepjonge rapper, een meisje dat een klassieke balletopleiding doet, een saxofoniste in een blaasorkest en een operazanger.

Het gaat Vredeveld om hun droom, die ze gemeen hebben met leeftijdsgenoten in de slums van Bombay, de ge