GLENN AUDENAERT

Steve Thielemans

Info

(uit de reeks HOGE BOMEN II) een film van Steve Thielemans, in coproductie met Canvas, Riche, Riche & Riche met steun van het VAF.

Glenn Audenaert is de belichaming van de vernieuwde politie: hij is de eerste directeur van de federale gerechtelijke politie Brussel, de flamboyante superflik, maar ook het centrum van het conflict traditie versus vernieuwing. Deze documentaire schetst het portret van deze vaak bekritiseerde en tegelijk moelijke organisatie die hij leidt. Een kijk achter de schermen van de autoriteit van politie en gerecht.

Na de Dutroux-affaire en de vele andere mistoestanden bij de Belgische politiediensten, na de federale regering het besluit
alle politiediensten één te maken, en de federale geïntegreerde politie zag haar levenslicht in 1998.
   
Vandaag zijn we 11 jaar later, en het lijkt ons het geschikte moment om de werking van het huidige politiesysteem te evalueren. Niet door de grote en kleine dingen die we van de media vernemen, maar van binnenuit.
   
Glenn Audenaert is de flomboyante directeur van de federale gerechtelijke politie Brussel, en staat aan de top van 640 man sterk korps, dat dag en nacht over onze hoofdstad waakt.

De eerste federale gerechtelijke directeur van de nieuwe geïntegreerde politie heeft dus alles om deze documentaire film te dragen. Via de ‘superflik’ in maatpak kijken we voor de eerste keer achter de schermen van de federale gerechtelijke politie
in Brussel.

Audenaert is niet alleen verstandig maar vooral iemand met een visie en kijk op het gerechtelijke politieapparaat, dat volgens hem zoveel mogelijk moet aansluiten op de realiteit van onze maatschappij. Audenaert een geboren communicator is, die zegt waarvoor hij gaat, en soms zelfs meer…

De moderne aanpak en soms flamboyante stijl maken van Glenn Audenaert een sterk en dankbaar personage. Want Audenaert is een doorzetter, die zijn politie kost wat kost tot een professionele en efficiënte organisatie wil hervormen, en bereid is hiervoor desnoods tegen de schenen van het ancien regime te stampen.
Het is dan ook niet toevallig dat Audenaert vaak op de voorgrond komt bij strubbelingen, afrekeningen en schandalen binnen het systeem zelf.

Credits

MET GLENN AUDENAERT
ERIK JACOBS, FRANK DE WITTE, MICHELINE MAISON


SCENARIO & REGIE STEVE THIELEMANS

CAMERA RENAAT LAMBEETS, BRUNO PEETERS, JAN MESTDAGH
GELUID LUC CUVEELE, JEVON LAMBRECHTS, JAN VAES
MONTAGE JAN DE COSTER
MIXAGE YVES DE MEY

Press

FOCUSKNACK
Docu 'Hoge Bomen: Glenn Audenaert'
Dinsdag 17/11, 22.10 - Canvas


De politie, uw vriend! En omdat iedereen zijn vrienden toch een beetje beter moet leren kennen, wijdt Hoge Bomen een hele aflevering aan Glenn Audenaert (54), de eerste directeur van de federale gerechtelijke politie Brussel. Onder de noemer 'De superflik' volgde Steve Thielemans hem anderhalf jaar lang, met camera en kogelvrij vest. Of toch niet? 'Wilde achtervolgingen of schietpartijen hebben we niet meegemaakt', aldus Thielemans. 'Maar dat was ook niet onze bedoeling.'
Er loopt wel meer blauw op straat. Vanwaar je keuze voor Glenn Audenaert?
Steve Thielemans: Audenaert was me opgevallen tijdens de zaak rond Joe Van Holsbeeck. Toen bleek dat de daders geen Noo