Arm Wallonië

Luckas Vander Taelen en Pascal Verbeken

Info

Een film van Luckas Vandertaelen en Pascal Verbeken, in coproductie met RTBF en Canvas, met steun van het Vlaams Audiovisueel Fonds en le Centre du Cinéma et de l'audiovisuel de la Communauté française de Belgique.

1903. Het jaar van ‘Door Arm Vlaanderen’, het klassiek geworden reportageboek van de socialistische journalist Auguste De Winne. ‘Door Arm Vlaanderen’ leest als een helletocht door een stervend Vlaanderen. De bevolking kreunt onder armoede, hongersnood, analfabetisme en uitbuiting. 2009, honderd jaar later. Pascal Verbeken en Luckas Vander Taelen reizen door de Waalse streken – ooit een industrieel eldorado - waarheen honderdduizenden vanuit arm Vlaanderen migreerden. De route loopt dwars door het platteland van Waals-Brabant en volgt verderop de oude industriële as van de Borinage, La Louvière, Charleroi, Seraing en Luik. Het oude België, waarvan het economisch zwaartepunt in Wallonië lag, bestaat niet meer.

Vlaanderen is één van de rijkste, best opgeleide regio’s van Europa geworden. Het is zijn schamele verleden en migratiegeschiedenis vergeten. Voor de Waalse industriële regio’ s waren de voorbije decennia meedogenloos. De grote agglomeraties kampen met de hoogste werkloosheidscijfers van Noord-Europa. Wat is er gebeurd met het beloofde land Wallonië dat ooit de derde industriële macht ter wereld was, een symbool van moderniteit en visionair ondernemerschap?

Credits

MET Clarine Trossaert,Achille Goethals, Edgar Deroo, Albert Van Damme, Jean Claesen,
de gebroeders Van Landschoot, Florent Leys, Jeanne Vervoort, Jozef Agneessens, Yves Quairiaux,
Alphonse Gobbens, Gaston Durnez, Warre Serrez, Jean-Pierre Gaillez, Evrard Mattheüs,
De gebroeders Cool, Gaston Onkelinx


SCENARIO & REGIE PASCAL VERBEKEN & LUCKAS VANDER TAELEN

CAMERA ERWIN VAN DER STAPPEN
MUZIEK AD COMMINOTTO
MONTAGE JAN DE COSTER, PETER DANIELS
MIXAGE FRANÇOIS FRIPIAT
ONLINE THE FRIDGE.TV
KLEURCORRECTIES REINDER VANKEERBERGEN

Director

Curriculum Vitae Pascal Verbeken
 
Geboren op 1 april 1965 in Gent
Licentiaat Germaanse filologie, Universiteit Gent

1989-1997: free lance-journalist De Gentenaar (stadsnieuws, cultuur), Knack en De Standaard (maatschappelijke onderwerpen, cultuur, in het bijzonder literatuur, grafische vormgeving)

1998: redacteur De Standaard (cultuurredactie)

1999: tot heden: redacteur Humo (dossiers, algemeen maatschappelijke onderwerpen).

2007, april: publicatie van het journalistieke non fictieboek ‘Arm Wallonië’. Een reis door het beloofde land’ (uitg. Meulenhoff-Manteau)

2008, april: 'Arm Wallonië' wint de tweejaarlijkse Brusse-prijs voor het beste journalistieke boek in het Nederlandse taalgebied, toegekend door het Nederlands Fonds voor de Journalistiek. Jury: Lieve Joris (schrijfster), Emile Fallaux (hoofdredacteur Vrij Nederland) en H.M. Van den Brink (schrijver, ex-directeur televisie VPRO).

2008, mei: 'Arm Wallonië' wordt genomineerd op de shortlist van de ABN Amro-prijs voor het beste non-fictieboek.

Referenties ‘Arm Wallonië’ (perscitaten)

‘In ‘Arm Wallonië’ paart Verbeken liefde en fascinatie aan een kritische blik en afkeer van loze retoriek. Het levert voortreffelijk, indringend reportagewerk op over de in het Noorden zo onbekende helft van België. Uitstekend en beeldend geschreven.’ Herman Jacobs in Knack.

‘Het boek komt geen dag te vroeg. Het is geen politiek-communautair traktaat, evenmin een meewarig waar-die-politici-toch-mee-bezig-zijn. In de beste documentaire traditie toont Verbeken een Wallonië dat het nieuwe omarmt, maar er tegelijk soms geen blijf mee weet. Een Wallonië dat het verleden niet verwerkt heeft en daarom gebukt gaat onder taboes, zij het niet die waar het in de Vlaams-nationale retoriek over gaat. (…) Dieper dan dat kom je niet in België. Niet in Vlaanderen, niet in Wallonië. De lectuur van dit boek is een duizelingwekkende ervaring.’ Filip Rogiers in De Morgen.

‘Arm Wallonië is cruciale lectuur voor de nieuwe premier, of die nu een Waal of een Vlaming is. Het boek herinnert eraan dat zowel welvaart als armoede tijdelijk zijn, dat we het ene kunnen bewaren en het andere overwinnen, maar dat we vaak de speelbal zijn van economische krachten. Verbeken herinnert ons aan twee zaken. Dat je de ene dag rijk kunt zijn en de andere dag arm, en omgekeerd. Daarom is solidariteit zo’n cruciaal principe. Ten tweede: dat je de geschiedenis moet kennen als je beslissingen neemt. Dat maakt een mens wijs en nederig.’ Béatrice Delvaux (hoofdredacteur Le Soir) in De Standaard.

‘Arm Wallonië is voor mij een openbaring. Een vlijmscherp boek.’ Viona Westra in Het Vrije Woord (Radio 1)

‘Ik ben met zeer lange tanden aan dit boek begonnen, maar na de eerste bladzijde kon ik het dagenlang niet meer wegleggen. Een absolute openbaring. Ooit doe ik de reis na.’ Annemie Peeters in ‘Wilde Geruchten’ (Radio 1).   

‘Een prachtboek. Relevant, goed geschreven, confronterend, uitdagend.’ Bart De Wilde, Masereelfonds.

‘Een prachtig en machtig interessant boek’ (Jeroen van der Kris, NRC Handelsblad)

‘Een boek als een lied van Jacques Brel: meeslepend, onthutsend.’ Wim Brands in VPRO-boeken (televisie).Curriculum vitae Luckas Vander Taelen

geboren op 21 januari 1958 in Aalst
historicus, VUB 1980

reportages en documentaires
1984-1987 vaste medewerker aan het RTBF-programma « Strip-Tease », waarvoor ik een vijftiental reportages maakte, waaronder « Martha », een reportage over mijn 93-jarige groottante. Geselecteerd voor het Input-festival in Atlanta in 1987.

1988-1989 journalist bij VTM

1989-1999 onder andere:

« De Laatste Getuigen » documentaire in 5 delen van 50' over overlevenden van de nazikampen.
« Een omweg naar Compostella » documentaire van 130' met Cees Nooteboom in Spanje.
« Budapest Kösönöm » documentaire van 50' over Budapest na de val van de muur van Berlijn
« War between two villages » documentaire van 52' over voetbal in Senegal
« Na de Oorlog »  reeks over landen na een oorlog (Viëtnam, Namibië, Bangladesh,Mozambique)

prijzen
diverse keren genomineerd voor prijs van de TV-kritiek en Gemeentekrediet
prijs gemeentekrediet in 1992
persprijs tv-kritiek in 1989
tweede prijs op Filmfestival in Banff Canada in 1992

Trailer