Glenn Audenaert, de superflik

Steve Thielemans

Info

(uit de reeks HOGE BOMEN II) een film van Steve Thielemans, in coproductie met Canvas, Riche, Riche & Riche met steun van het VAF.

Glenn Audenaert is de belichaming van de vernieuwde politie: hij is de eerste directeur van de federale gerechtelijke politie Brussel, de flamboyante superflik, maar ook het centrum van het conflict traditie versus vernieuwing. Deze documentaire schetst het portret van deze vaak bekritiseerde en tegelijk moelijke organisatie die hij leidt. Een kijk achter de schermen van de autoriteit van politie en gerecht.

Na de Dutroux-affaire en de vele andere mistoestanden bij de Belgische politiediensten, na de federale regering het besluit

alle politiediensten één te maken, en de federale geïntegreerde politie zag haar levenslicht in 1998.

Vandaag zijn we 11 jaar later, en het lijkt ons het geschikte moment om de werking van het huidige politiesysteem te evalueren. Niet door de grote en kleine dingen die we van de media vernemen, maar van binnenuit.

Glenn Audenaert is de flomboyante directeur van de federale gerechtelijke politie Brussel, en staat aan de top van 640 man sterk korps, dat dag en nacht over onze hoofdstad waakt.
De eerste federale gerechtelijke directeur van de nieuwe geïntegreerde politie heeft dus alles om deze documentaire film te dragen. Via de ‘superflik’ in maatpak kijken we voor de eerste keer achter de schermen van de federale gerechtelijke politie in Brussel.

Audenaert is niet alleen verstandig maar vooral iemand met een visie en kijk op het gerechtelijke politieapparaat, dat volgens hem zoveel mogelijk moet aansluiten op de realiteit van onze maatschappij. Audenaert een geboren communicator is, die zegt waarvoor hij gaat, en soms zelfs meer…

De moderne aanpak en soms flamboyante stijl maken van Glenn Audenaert een sterk en dankbaar personage. Want Audenaert is een doorzetter, die zijn politie kost wat kost tot een professionele en efficiënte organisatie wil hervormen, en bereid is hiervoor desnoods tegen de schenen van het ancien regime te stampen.
Het is dan ook niet toevallig dat Audenaert vaak op de voorgrond komt bij strubbelingen, afrekeningen en schandalen binnen het systeem zelf

Credits

MET: GLENN AUDENAERT, ERIK JACOBS, FRANK DE WITTE, MICHELINE MAISON
SCENARIO & REGIE: STEVE THIELEMANS
CAMERA: RENAAT LAMBEETS, BRUNO PEETERS, JAN MESTDAGH
GELUID: LUC CUVEELE, JEVON LAMBRECHTS, JAN VAES
MONTAGE: JAN DE COSTER
MIXAGE: YVES DE MEY

Director

Regisseur Steve Thielemans kwam ooit zelf als zeventien jarige jongeling onterecht in aanraking met de politie. Hij werd zwaar verhoord, bijna tot bekentenissen gedwongen, en raakte daarbij zijn vertrouwen in het politieapparaat kwijt. Was het hen alleen om macht te doen? Of bestond er toch zoiets als de heldhaftige strijd voor een betere wereld?

Steve Thielemans staat dus enigszins kritisch ten opzichte van zijn hoofdpersonage, en wil via Glenn Audenaert te weten komen of de nieuwe politiecultuur sterk genoeg is om daadwerkelijk een betere wereld de creëren.

Want Audenaert is letterlijk en figuurlijk het scharnier tussen de oude en de nieuwe politiecultuur. Hij is de nieuwe politie, dat zie je aan hem. Zijn stijl, de maatpakken die hij draagt, de openheid waarmee hij zijn organisatie runt. Maar vooral omdat Glenn Audenaert overkomt als een ‘mens’. Een ongewone combinatie.